Den 27 juli 2023

7 gode råd til at støtte en kollega i sorg

Har din kollega mistet en person? Det kan være svært at vide, hvordan man skal reagere. Måske tænker du, at det bedste er at undgå at snakke med dem om det på arbejdet, men det er ikke altid den rigtige tilgang. Her er fem gode råd til, hvordan du kan støtte din kollega, der er i sorg.

7 gode råd til at hjælpe din sorgramte kollega 

1. Tal sammen med dine andre kollegaer

Tal gerne med dine andre kollegaer om, hvordan i gerne vil tage imod den kollega, som har mistet, når personen kommer hen på arbejdspladsen igen.

2. Lad aldrig som ingenting

Når en kollega har oplevet en svær situation som at miste en elsket person og vender tilbage på arbejdet, er det vigtigt at vise omsorg. Selvom du måske ikke ved, hvad du skal sige, så sig gerne, f.eks. “Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige”, eller at du er ked af det. Brug dine egne ord.

3. Tag initiativet

Vær den, som tager initiativet. Find ud af, om din kollega har brug for at tale om det, og spørg ind til, hvordan det går. Mange siger, at de altid er der, men når man er i sorg, har man ofte brug for, at nogen tager det første skridt og viser interesse.

4. Tal gerne om den der er død

Vær ikke bange for at tale om den person, der er gået bort. Det er vigtigt for mange efterladte at få lov til at mindes og tale om den, de har mistet. Så spørg ind til gode minder. Hvis din kollega har lyst til at tale om sorgen, så spørg gerne ind til detaljer. Det viser at du aktivt lytter og hjælper din kollega med at sætte flere ord på sorgen.

5. Inviter din kollega med

Inviter din kollega til sociale arrangementer, hvis de har lyst. Efterladte har også brug for pauser fra sorgen, så det kan være en god idé at invitere dem med til ting som middage eller gåture. Bliv ved med at spørge også selvom din kollega siger “nej” de første gange, så bliv ved med at spørge, det varmer hver gang.

6. Giv kun råd, hvis de bliver efterspurgt

Kom kun med råd, hvis din kollega selv beder dig om dem. Selvom de kan være råd, som kommer fra et godt sted, så kan det fylde enormt meget.

7. Sorg forsvinder ikke

Husk, at sorg tager lang tid, selv flere måneder eller år. Så vær ikke bange for at fortsætte med at vise omsorg længe efter den svære tid. Brug særlige mindedage og højtider som en anledning til at spørge ind og vise, at du stadig tænker og husker deres sorg. Din kollega kan bevæge sig ud og ind ad sorgen.

Læs mere om: 8 gode råd til venner og pårørende til en der har mistet

Del

Hvad har brug for?

En guide til mine venner
At finde en sorggruppe
At forstå din sorg
Hjælp når sorgen rammer
At vide hvornår sorgen går væk
At vi kan snakke om sorg i min familie
Scroll to Top