Den 24 juli 2023

En vejledning til at støtte din ven i sorg

Du har en betydningsfuld rolle, som ven til én der er i sorg. Når man mister en elsket person, kan det være overvældende og følelsesmæssigt svært. Du har mulighed for at hjælpe, trøste og være der for din ven i den svære tid.

Fortæl og vis, at du er der og gerne vil lytte

En af de mest værdifulde ting, du kan gøre, er at være til stede og lytte. Lad din ven vide, at du er der og klar til at lytte, når din ven har brug for at dele følelser, minder eller bekymringer. Vær opmærksom på din vens behov og vær åben for at lytte uden at dømme. At have nogen, der lytter og prøver at forstå ved at spørge uddybende ind, kan være utroligt beroligende og hjælpsomt i sorgprocessen.

Prøv værktøjet: Samtalekort til at skabe dialog i sorgen

Lav mad, handel ind, gør rent for din ven

Det er også vigtigt at tilbyde praktisk hjælp. Sorg kan føre til en følelse af overvældelse og manglende energi til hverdagsopgaver. Det kan være svært for nogle, som er i sorg at bede om hjælp eller tage stilling til, hvad de har brug for. Så stil gerne handlingsorienterede spørgsmål og gør det, som du siger. Selv de mindste handlinger kan have en stor betydning og vise din omsorg og støtte.

Her er nogle forslag:

  • ”Jeg er i gang med at lave lasagne til dig. Jeg kommer forbi med det til dig om en times tid”
  • ”Jeg trænger til en gåtur, skal jeg ikke lufte din hund. Du må meget gerne joine, hvis du har lyst?”
  • ”Jeg er ude og handle. Jeg kommer forbi med nogle varer til dig bagefter. Er der noget, som du har ekstra meget lyst til lige nu?”
  • “Jeg er på vej ud til stranden. Vil du med?”
  • ”Jeg svinger lige støvsugeren og tager opvasken”

Læs mere om: 8 gode råd til venner og pårørende til en der har mistet

Følelserne er mange

Vær opmærksom på, at sorg kan føre til en bred vifte af følelser, herunder vrede, tristhed, forvirring og frustration. Vær åben for disse følelser og undgå at dømme dem. Accepter, at din ven kan opleve op- og nedture og være der uanset humørsvingningerne. Lad din ven vide, at det er okay at føle sig forskelligt fra dag til dag og at I er der for dem uanset hvad.

Læs mere om: Mange reaktioner er almindelige, når du har mistet

Skab rummet for støtte og trøst

At være venner i sorgen indebærer at skabe et rum for åbenhed, støtte og kærlighed. Ved at være der for din ven og lytte, kan du hjælpe dem i sorgprocessen og finde håb og mening igen. Jeres venskab kan skabe trøst og styrke, som er vigtig for jer begge.

Sorg forsvinder ikke

Sorgen har ikke en slutdato. Det kan tage lang tid for din ven at bearbejde tabet og kan være ramt længe. Vær tålmodig og støttende, selv når tiden går, og nogle andre måske har glemt at spørge ind og udvise interesse for din vens sorg. Fortsæt med at være der, også når det bliver svært, og vis, at du gerne vil støtte din ven i sorgen og livet.

Læs mere om: Hvornår forsvinder sorgen?

Pas på dig selv mens du støtter din vej

Endelig er det vigtigt at huske at passe på dig selv, mens du støtter din ven i sin sorg. Det kan være hårdt at være støtteperson. Del gerne dine egne følelser og bekymringer med andre venner eller familiemedlemmer.

Del

Hvad har brug for?

En guide til mine venner
At finde en sorggruppe
At forstå din sorg
Hjælp når sorgen rammer
At vide hvornår sorgen går væk
At vi kan snakke om sorg i min familie
Scroll to Top