Sorgprocessen er svær og indviklet. Det er vigtigt at huske, at sorg ikke er noget, du kommer over eller glemmer, men noget du lærer at leve med over tid. I modsætning til hvad man tidligere har troet, er der ikke en begyndelse og en afslutning i denne proces.
Sorgen forsvinder ikke. Varigheden af sorg gør, at du kan være ulykkelig i lang tid efter du har mistet – i større eller mindre grad.
Sorg forsvinder ikke – vi lærer at leve med den
Sorgen forsvinder ikke
Varigheden af sorg kan også afhænge af forskellige faktorer, herunder personlighed, tidligere erfaringer med tab, støttepersoner, typen af tab og den følelsesmæssige tilstand før tabet. Nogle mennesker kan opleve, at sorgen fylder mindre over tid og bliver mere håndterbar, mens andre kan opleve, at sorgen fortsætter i forskellige grader gennem årene.
Udadtil kæmper jeg for at gennemføre min uddannelse og fungerer fint, men inden i mig er alt kaos. Kan slet ikke holde ud at tænke på, at jeg aldrig skal se ham igen. Det er, som om jeg ikke helt har forstået det endnu? Selv om der jo er gået to år. Og i mine øjne burde sorgen jo være gået over. Går med en kæmpe klump i halsen konstant, fordi jeg har lyst til at tude, men kan ikke (Kvinde på 21 år hvis far død akut)
Selvom sorgen kan blive mindre intens med tiden, betyder det ikke, at man glemmer den elskede person eller stopper med at savne dem. Sorgen kan ændre sig og blive integreret i ens liv på en måde, der tillader en at finde glæde og mening igen, selvom der stadig vil være øjeblikke, hvor sorgen kan blusse op igen.
Savnet vil formentlig følge dig også efter ét, to og flere år. Med tiden træder det måske lidt i baggrunden for så uden varsel at vælte dig igen, så du bliver bange for, at det aldrig holder op. Og det kan dukke op i alle mulige situationer. Måske især når du er alene, så du næsten kan blive bange ved tanken om at skulle være alene, fordi du kan blive så ked af det. Du kan læse mere om sorgen som en del af dit hverdagsliv her.
Læs mere om: Sorgen er en proces
Men her efter sommerferien brød jeg bare helt sammen, og jeg har grædt hver eneste aften siden. Jeg forstår bare ikke, hvorfor jeg skal være så ked af det nu. Hvorfor kom det ikke dengang, hun døde, men først nu fire år senere… Jeg er så forvirret. Jeg kan have en vildt god dag med vennerne eller familien, men så snart jeg er alene, så bryder jeg sammen og føler, at jeg er helt alene i verden, og at alle hader mig osv… Jeg forstår det ikke. Jeg vil jo bare så gerne ha’ hende tilbage, men jeg ved, det aldrig vil ske (16-årig pige hvis mor begik selvmord)
Giv plads til sorgen på din måde
Det er vigtigt at tillade dig selv at føle sorgen og bearbejde den på din egen måde. Ved at tale med andre om tabet, finde kreative udtryksformer som kunst eller skrivning, sætte sig i en god stol og se på billeder og mindes eller snakke direkte med den afdøde under en stjernehimmel. At give sig selv tid og rum til at sørge og hele er en vigtig del af sorgprocessen.
Læs mere om: Giv plads til sorgen
Husk, at sorg er en individuel proces, og det er vigtigt at være tålmodig og kærlig over for dig selv undervejs. Der findes ingen fastsat tidslinje eller rigtig måde at sørge på, og det er vigtigt at respektere og ære din egen sorgproces.
Hør Mai-Britt Gulidin fortælle om sorg
Sorg går ikke over, så det handler ikke om at prøve at fjerne den, men snarere om at lære at leve med den. Mai-Britt er klinisk psykolog og har brugt det meste af sit liv på at forske i sorg og tab.