Den 20 juli 2023

Jeg føler mig helt alene i sorgen

Mange unge, der har oplevet at miste en elsket person: en mor, far, søskende, et barn, et nært familiemedlem eller en god ven, føler sig ensomme og har svært ved at tale med deres venner om deres sorg.

Andre forstår mig ikke

Du kan måske have behov for et rum uden sorg, hvor du kan være en almindelig ung sammen med dine venner og omgivelser. Dette skal der også være plads og mulighed for. Oftest handler det om, at andre ikke forstår, undgår samtalen eller bliver forlegne, ingenting siger eller måske siger upassende og ufølsomme ting.

Læs mere om: Gode ting at sige til en der har mistet

Jeg vil ikke belaste andre med min sorg

Det kan også skyldes, at du er bange for at belaste andre, at det er svært at tale om din mor, far eller søskende uden at græde, eller at du allerede har talt meget om det og frygter, at dine venner bliver trætte af at høre om det.

Så ender du måske med at lade som ingenting, og andre tror, at du har det fint og ’er kommet godt videre’. Sorgen er ikke noget som man kommer over, det er noget man lærer at leve med.

Læs mere om: Hvornår forsvinder sorgen?

Jeg føler heller ikke, jeg kan tale med nogen om det. At ingen rigtig kan forstå, hvordan jeg har det. Jeg føler, jeg sidder fast i et tidløst hul, mens hele verden omkring mig bare kører derudaf. Jeg føler mig meget alene, meget isoleret. Jeg føler ikke, der er nogen, som jeg kan tale med, eller nogen som virkelig forstår mig (24-årig mand hvis mor er død for to uger siden)

Det er svært at snakke med min familie

Det kan også være udfordrende at åbne op for familien omkring sorgen. Du oplever måske, at I hver især reagerer forskelligt og derved har svært ved at snakke sammen om sorgen og forstå hinandens reaktioner.

Læs mere om: Snakke om sorg i familien

Vi skal turde spørge ind og snakke om sorgen i vores dagligdag

Du er ikke alene i sorgen

Du er ikke alene i sorgen, der er mange andre unge, som har og føler sorgen ligesom dig. Vi skal blive bedre til at forstå og snakke om sorgen i vores dagligdag. Mange andre har også følt eller føler stadig det samme som dig, når de også har mistet.

Sorgen kan være en personlig og unik oplevelse, men der er en forbindelse mellem mennesker, der har delt samme smerte. Det kan være trøstende at spejle sine tanker, følelser og erfaringer med andre, der forstår og kan relatere til sorgens ansigter.

Læs mere om: Andres sorg

Når jeg kunne se, at mor og far var bekymrede, ville jeg ikke give dem flere problemer, så jeg besluttede mig for at klare mig selv og klare det godt (24-årig kvinde søster død for fire år siden efter længere tids sygdom)

Du belaster ikke andre ved at snakke om sorgen

Selvom det kan være svært for andre at forstå dig, eller du er bange for at belaste dem, er det godt at tale med nogen om, hvordan du har det, og om den du har mistet. Det kan være andre familiemedlemmer, nære venner eller din træner.

Dine venner kan være bange for at gøre dig ked af det

Brug også dine venner, selvom det kan kræve, at du tager initiativet. Unge, der ikke har oplevet at miste en forælder, ved ikke altid, hvordan de skal tale om døden og tabet.

Prøv værktøjet: Samtalekort til at skabe dialog om sorgen

De kan være bange for at gøre dig ked af det ved at spørge. Men det er vigtigt at vide for dem, at du gerne vil, at de spørger, og at de ikke kan gøre dig mere ked af det, end du allerede er. Gode venner vil gerne tale med dig om det, men de kan, som det følgende eksempel viser, være usikre på, hvordan de skal håndtere situationen sammen med dig.

Da hun virkede som en, der var kommet over sin fars død, spurgte jeg hende ikke længere ind til hendes far. Altså f.eks. spurgte jeg hende ikke, om hun savner ham eller lignende. Men nu er der altså gået to år, og jeg har siden aldrig spurgt hende ind til ham. Jeg vil UTROLIG gerne snakke med hende om det, men jeg er samtidig utrolig bange for at såre hende eller gøre hende ked af det

Læs mere om: 8 gode råd til venner og pårørende

Del

Hvad har brug for?

En guide til mine venner
At finde en sorggruppe
At forstå din sorg
Hjælp når sorgen rammer
At vide hvornår sorgen går væk
At vi kan snakke om sorg i min familie
Scroll to Top