Den 14 juli 2023

Mange reaktioner er almindelige, når du har mistet

Sorgens mange følelser

Sorg er ikke blot én enkelt følelse. Når du mister en elsket person som din mor, far, søskende, dit barn, et nært familiemedlem eller din gode ven, kan det vække en hel række intense og stærke følelser.

Mange unge deler, hvor ulykkelige de er efter tabet. Du kan måske opleve, at sorgen rammer dig pludseligt. Det kan føles så smertefuldt, at du ikke kan holde ud at være nogen steder, ikke engang i din egen krop. Gråden kan komme som en voldsom bølge, og du kan føle frygt for, at du aldrig vil stoppe med at græde, eller at det bliver svært at trække vejret.

Læs mere om: Når sorgen rammer

Tårerne triller ned over kinden uden ende, og jeg føler mig uden jordisk chance for at finde råd for, hvad jeg kan gøre. Alting kører rundt, synet er sløret, og jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk (21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden)

Ingen reaktion den første tid

For andre er det anderledes i den første tid efter dødsfaldet. Det kan også vise sig, hvor du føler dig tom og ingen reaktion har.

Det kan skabe forvirring og usikkerhed: Hvorfor har du ikke grædt? Hvorfor virker det, som om du ikke er så ked af det? Hvordan kan det være, at du kan fokusere på andre ting? Er der noget galt med dig, når du stadig kan gå ud med vennerne og have det sjovt, selvom din mor eller far lige er død?

Jeg er tilbage på arbejde, og hverdagen syner normal. Hvor bliver følelserne af? Hvorfor reagerer jeg ikke, som jeg forventede?

Sorgen kan for mange tage op til et halvt år – og ofte længere tid – før den følelsesmæssige erkendelse af, at du aldrig mere skal være sammen med den, som du har mistet, rammer dig.

Så på det tidspunkt, hvor du og andre måske forventer, at sorgen er begyndt at lette, kommer den ofte tilbage med fornyet styrke.

Læs mere om: Hvornår forsvinder sorgen?

Vrede i sorgen

Sorgen kan også vise sig gennem vrede. Mange unge føler, at det er uretfærdigt, hvorfor det lige var dem, som skulle miste. Det kan være, at du føler dig som en tikkende bombe, klar til at eksplodere når som helst. Du kan opleve en trang til at reagere på sorgen ved at gøre ting som at køre for stærkt, involvere dig i konfrontationer eller ødelægge ting omkring dig.

Jeg er så sur hele tiden, og når jeg ikke er sur, kan jeg slet ikke mærke noget. Gider ikke være sammen med nogen, for føler mig så forkert hele tiden og er mest af alt utroligt træt af mig selv. Har bare lyst til at låse mig inde i et rum, smadre det hele og aldrig komme ud igen. Jeg er bare så sur på hele situationen og på dem, der har sat mig i den. Har mest lyst til bare at bryde med alle, der kender mig og starte for mig selv (26-årig kvinde)

Når sorgen rammer fra en skyfri himmel

For andre kan sorgen også ramme som et lyn fra en skyfri himmel. Når du er til bryllup, og det går op for dig, at din far aldrig kommer til at følge dig op ad kirkegulvet. Når din veninde bliver mor, efter du selv har mistet dit barn. Når du ser andre unge være på festival med deres bedste ven, som du ikke længere selv kan opleve.

Læs mere om: Giv plads til sorgen

Ikke mindst på mærkedagene kan sorgen fylde. På fødselsdage, til jul og nytår, på måneds- eller årsdage for dødsfaldet.

Jeg tænker meget på, at han ikke får set sine børnebørn eller kan følge mig op til alteret. Det gør desværre, at jeg ikke har lyst til at blive gift. Han mangler for meget (28-årig kvinde, hvis far døde af kræft).

Læs mere om: Mulige reaktioner i sorgen

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at sørge på

Husk, at sorg er en individuel oplevelse, og det er vigtigt at være tålmodig og kærlig over for dig selv undervejs. Der findes ingen fastsat tidslinje eller rigtig måde at sørge på, og det er vigtigt at respektere og acceptere din egen sorgproces.

Hør Laura fortælle om sin sorg

Laura deler alle de følelser der hører til, når vi mister dem, som egentlig skulle passe på os i afsnittet fra ‘Jeg plejede at tro på for evigt’.

Del

Hvad har brug for?

En guide til mine venner
At finde en sorggruppe
At forstå din sorg
Hjælp når sorgen rammer
At vide hvornår sorgen går væk
At vi kan snakke om sorg i min familie
Scroll to Top