Den 20 juli 2023

Mulige reaktioner i sorgen

Der er ingen rigtige eller forkerte måder at sørge på. Der er mange forskellige måder at reagere på i din sorg. Her er nogle mulige reaktioner i sorgen, som du formodentlig kan spejle dig i, men der vil sikkert også være nogle, som ikke passer på dig.

Hvis du ikke kan spejle dig i nogen af disse reaktioner, så skal du vide, at det er helt okay, at du reagerer ligesom du gør.

Del

Mulige sorgreaktioner

Jeg græder slet ikke

Nogle mennesker oplever, at de græder meget lidt eller slet ikke, selvom de er i sorg. Det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke er berørte af tabet. Nogle personer har måske svært ved at udtrykke deres følelser gennem tårer og foretrækker at bearbejde sorgen på andre måder, såsom at reflektere, skrive eller tale med andre.

Jeg føler mig lettet

Hvis du har mistet til sygdom, kan du føle en stor lettelse i, at den du har mistet, nu har fået fred. Du kan være lettet over, at du ikke længere skal stå i den hårde situation, det er at være pårørende til en, der er alvorlig syg. Det er en helt normal følelse at reagere med i sorgen.

Jeg reagerer slet ikke

Nogen oplever den første lange stykke tid ikke at have nogen reaktion på sorgen. Nogen mærker først sorgens følelser længe efter, måske endda først flere år efter. En ændring i dit liv kan gøre sorgen synlig, hvor det bliver tydeligt på en ny måde, at din nærtstående ikke er der.

Jeg trækker mig tilbage

Trækker du dig tilbage i sorgen, kan det skyldes at du føler dig overvældet, drænet for energi eller at du har brug for tid til at bearbejde dine følelser alene. Det er en måde hvorpå du kan skabe plads til at reflektere, sørge og finde indre ro.

Det er vigtigt at respektere og støtte en person, der trækker sig tilbage i sorg, ved at give dem tid og plads til at gennemgå deres egen individuelle sorgproces. Samtidig er det også vigtig at være opmærksom på, at det ikke bliver en vedvarende eller overdrevent isolerende tilstand for personen.

Jeg snakker konstant

Når man mister en person, der stod en nær, kan behovet for at bearbejde og forstå tabet føre til en intens trang til at dele sine følelser og tanker med andre. Du kan føle en lettelse ved at udtrykke dig og få støtte og forståelse fra andre. Det kan også være en måde at forsøge at give mening og struktur til den kaotiske følelsesmæssige oplevelse, der følger med sorg.

Jeg føler mig tom

Følelsen af tomhed er en almindelig reaktion på tabet af et familiemedlem. Det kan føles som om, en del af dig er forsvundet, og du kan have svært ved at mærke din egne følelser og/eller sætte ord på dem. Denne tomhed kan være overvældende og påvirke din motivation og glæde ved ting, der plejede at interessere dig.

Jeg kan ikke stoppe med at græde

Nogle gange kan sorgen vise sig gennem mange tårer. Det kan være svært at stoppe med at græde, selv når du forsøger at aflede dine tanker eller distrahere dig selv. Det er en normal reaktion på den dybe sorg og kan fungere som en måde at give plads til sorgen.

Jeg får fysisk ondt i kroppen

Sorg kan vise sig som fysisk smerte, som gør så ondt, at man kan opleve, at man ikke kan holde ud at være nogen steder, selv ikke i sin egen krop. Tanken om tabet kan give muskelspændinger, hovedpine eller en fornemmelse af trykken i brystet.

Disse fysiske smerter kan være sorgen og den følelsesmæssige tyngde, du bærer, og kan muligvis lettes gennem afslapningsteknikker og motion.

Jeg er fyldt med vrede

Sorgen kan også vise sig gennem vrede. Denne vrede kan være rettet mod – den, du har mistet, mod omstændighederne omkring tabet, eller mod dig selv. Det er vigtigt at anerkende og give plads til denne vrede som en del af din sorgproces. Det er vigtigt at håndtere vreden ved at snakke med nogen, så den ikke skader dig selv eller andre.

Hvad har brug for?

En guide til mine venner
At finde en sorggruppe
At forstå din sorg
Hjælp når sorgen rammer
At vide hvornår sorgen går væk
At vi kan snakke om sorg i min familie
Scroll to Top